Форум Ушкалки

Теми для публікацій та розмов


село и люди
12 липня 2010 (служ.)

Памяті павших!
11 липня 2010 -x-

Анатолий Кучинский
1 лютого 2010 -x-

Шутка;)
12 грудня 2009 Олег Сироватко

Семья и дети
8 жовтня 2009 -x-

Дивитись всі теми села

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

-x- , користувач 1ua
-x-
Тема: Охорона здоров’я
ХЕРСОНЩИНА

КОЖНА ДИТИНА МАЄ ПРАВО НА ЗДОРОВЕ ЖИТТЯ

За оцінками головних фахівців Міністерства охорони здоров'я України, Херсонська обласна дитяча клінічна лікарня - одна з кращих в Україні. Гості з близького і далекого зарубіжжя називають її медичним закладом європейського типу.

Зоя ДЕМЧЕНКО,
власкор 'ВЗ'.

У приміщеннях цього медичного закладу - чистота і затишок, атмосфера теплоти і доброзичливості; є тут і дитячі куточки, і виставка художніх полотен, і інформація для батьків. Дитяча лікарня - особлива лікарня. Тут можуть працювати тільки ті, хто справді любить дітей, і лікарі за покликанням. Так у лікарні було від самого початку її діяльності - головна увага хворій дитині, щоб якомога швидше поліпшити її стан. Це основне правило діє і тепер.
Більш як 25 років заслужений лікар України Людмила Лятецька - господиня цього великого ошатного будинку, де знайома їй кожна сходинка і кожне відділення.

Неонатальний центр
На початку 90-х років минулого століття головного лікаря хвилювало питання, як зберегти здоров'я і врятувати життя новонароджених і дітей першого року життя. Так народилася ідея будівництва неонатального корпусу на 120 ліжок, який у 1992 році було введено в експлуатацію.
Екстрена допомога новонародженим, яку надає виїзна неонатальна бригада, починається з пологової зали за участю анестезіолога у веденні ускладнених пологів та транспортування на реанімобілі з найвіддаленіших сільських районів області у відділення анестезіології й інтенсивної терапії дитячої обласної клінічної лікарні. Херсонська дитяча обласна лікарня - одна з небагатьох у державі, де виконують кардіохірургічні операції новонародженим з перших годин життя. У відділенні хірургії для дітей раннього віку (завідувач Андрій Чернов) виконують найскладніші операції з хірургічної корекції вроджених вад розвитку.
У відділенні анестезіології й інтенсивної терапії все продумано до дрібниць. Наприклад, операційний стіл з підігрівом. Апарати подають зволожену підігріту суміш. Маленькому пацієнтові легше переносити операцію.
Одними з перших в Україні в неонатальному центрі запровадили високочастотну вентиляцію легень, а також неінвазивну вентиляцію у пацієнтів з різними термінами гестації - від 27 до 38 тижнів. Рівень дитячої смертності знизився до 4,7-5,5% й утримувався таким протягом останніх чотирьох років.
Грудне вигодовування - ключ до здоров'я дитини в майбутньому. Проведено спеціальні навчання для самих медичних працівників як в обласній лікарні, так і на міжрайонних семінарах, організованих координаторами грудного вигодовування Іриною Самай і Аліною Скляр. Нещодавно за ініціативи головного лікаря на обласному телебаченні розпочато цикл передач на допомогу батькам. У тележурналі 'На добре здоров'я' уже вийшла дитяча сторінка, підготована за участю педіатра Ірини Самай.
Ще одна новинка в лікарні - кабінет оперативного контролю, який створено з метою підвищення якості й доступності медичної допомоги дітям сільської місцевості. Сюди щоденно надходить інформація з районних лікарень про новонароджених, хворих дітей
1-го року життя, які перебувають під контролем медичних працівників. У цьому кабінеті працює 'гаряча лінія' - телефонують батьки дітей 1-го року життя.

Кожній дитині -якість життя
Неврологічне відділення і центр ранньої медико-соціальної реабілітації для дітей від 1 місяця до 18 років, протипароксизмальний центр, генетичний кабінет з медико-генетичною лабораторією зробили можливим уже з 1992 року відпрацювання регіональної системи організації допомоги дітям з органічними ураженнями центральної нервової системи. Активно впроваджуються новітні діагностичні та реабілітаційні технології. За основу реабілітації, - розповів завідувач відділення ураження ЦНС, головний дитячий невролог Управління охорони здоров'я облдержадміністрації Анатолій Горб, - взято модель 'Тандем - партнерство', 'Дитина, сім'я, фахівець'. Розробка та впровадження у 2007 році комп'ютерної системи моніторингу як логічного продовження моніторингу новонароджених дітей з сільської місцевості допоможе спільно з педіатричною службою області забезпечити стандарт спостереження за дітьми 1-го року життя, рано виявити відхилення від норми і забезпечити своєчасне обстеження і лікування в дитячій обласній клінічній лікарні. Метою проекту 'Кожній дитині - якість життя', який реалізується на Херсонщині, є поліпшення якості життя дітей від 1 місяця до 3 років за рахунок зниження ступеня когнітивних, мовленнєвих, рухових порушень, поліпшення соціальних навичок, навичок самообслуговування кожної конкретної дитини, якісних показників неврологічного здоров'я населення регіону.

Дитяча хірургія
Хірургічному відділенню дитячої обласної клінічної лікарні нещодавно виповнилося 50 років, це одне з перших відділень в Україні. Майже 20 років його очолював кандидат медичних наук Вілен Олійник. За цей період кількість операцій збільшилася вдвічі, післяопераційна летальність зменшилася втричі. З 1999 року на цій посаді Володимир Маліщук. У відділенні на 40 ліжок надають спеціалізовану медичну допомогу дітям від 3 до 18 років. Протягом багатьох років в області не було смертельних випадків від гострих хірургічних захворювань. Значно розширився діапазон хірургічних операцій, він практично зрівнявся з обсягами у провідних хірургічних клініках країни. За останні 25 років у відділенні проліковано 65,5 тисячі дітей, виконано 47 тисяч операцій, післяопераційна летальність зменшилася у чотири рази.
Запроваджено понад 50 нових методів діагностики і лікування, чимало з них серед перших в Україні: тотальна інкубація кишечнику, кільцеподібна резекція стравоходу і спленоренальні анастомози у разі портальної гіпертензії, лапароскопія тощо. Новий метод лікування хворих з урологічною патологією знайшов відображення у збірнику наукових праць працівників Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика 'Дитяча хірургія'.

Кардіоревматологічний центр
Спеціалізовану допомогу надають хворим з перших годин життя до 18 років. Для обстеження дітей зі складною патологією використовують сучасні технології: голтерівське моніторування (апарат 'Chiller'), добове моніторування артеріального тиску (апарат 'АВРМ-04'); доплер-ехокардіографію (апарат 'Acusson') з постійним імпульсним кольоровим доплером, який отримано за рахунок коштів, зібраних благодійним фондом 'Допомога дітям Чорнобиля'. З допомогою цього апарата обстежено майже 800 дітей. Надати ефективну допомогу пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями неможливо без кардіохірургії. У лікарні успішно виконують кардіохірургічні операції на закритому серці. Хірург вищої категорії Андрій Чернов, який пройшов спеціалізацію в Київському НДІ серцево-судинної хірургії, за останні два роки виконав їх понад 60, і всі успішні, а це означає, що є дитячі усмішки і радість батьків. З 2006 року Таміла Козіна, головний дитячий кардіолог управління охорони здоров'я облдержадміністрації, яка є душею кардіоревматологічного центру, стала регіональним представником науково-практичного медичного центру дитячої кардіології і кардіохірургії МОЗ України.

Досягнення і перспективи
До складу дитячої лікарні входять 17 стаціонарних відділень на 540 ліжок, у т.ч. 7 хірургічних, два відділення реанімації та інтенсивної терапії на 18 ліжок, з виїзною неонатальною бригадою; цілодобовий травматологічний пункт, параклінічні і допоміжні служби. Показники використання ліжкового фонду - одні з кращих серед дитячих обласних лікарень, а показники летальності упродовж багатьох років нижчі середньодержавних. У консультативній поліклініці, якою опікується заступник головного лікаря, заслужений лікар України Віра Чурсіна, отримують консультативну допомогу за 27 лікарськими спеціальностями близько 90 тис. дітей. Постійну аналітичну роботу проводять працівники організаційно-методичного відділу на чолі з Оленою Рибалко. Тут накопичено багаторічний досвід роботи з планування й організації виїзної роботи в райони області, відпрацьовано практику їх курирування. З метою наближення спеціалізованої допомоги до сільських мешканців організовуються постійні виїзди бригад спеціалістів для відбору хворих, огляду диспансерної групи, направлення на обстеження в обласну лікарню. Щорічно здійснюється до 400 виїздів, оглянуто 14 500 дітей.
Минулого року в рамках проведення днів здоров'я сільського населення у лікарні було прийнято рішення провести профілактичні огляди дітей сільської місцевості не тільки під час виїздів, а й тих, хто відвідує поліклініку. Оглянуто майже 2,5 тис. дітей, проведено 8105 оглядів, виявлено 4517 випадків патології, що становило 55,7% усіх оглядів. При цьому листки профоглядів видавали батькам і районним спеціалістам з метою контролю за оздоровленням.
Самовіддано працюють в онкогематологічному відділенні, повертаючи надію на одужання. Майже 20 років керує ним лікар за покликанням, фахівець вищої категорії Віра Редькіна. Лікування ведеться за протоколами, затвердженими МОЗ України. Показник летальності знизився і за останні роки становить 0,78 на 100 тис.
Останнім часом активізувалася гуманітарна допомога, але лише благодійні організації не можуть розв'язати пекучих проблем охорони здоров'я майбутнього нації. Головний лікар з великим досвідом роботи, заслужений лікар України Людмила Лятецька впевнена, що медична допомога дітям повинна бути безкоштовною. Кожна дитина має право на життя, і це право мусить гарантувати держава.

ГОЛОВНА ЛІКАРНЯ ТАВРІЙСЬКОГО КРАЮ

У центрі Херсона, між проспектами Ушакова і вулицею Карла Маркса, розкинулося лікарняне містечко з багатьма корпусами, які з травня по жовтень потопають у зелені і квітах. Зразковий санітарний стан, чисті, охайні палати, холи створюють комфортні умови для лікування пацієнтів і роботи медичного персоналу. Тут працюють висококваліфіковані фахівці, закохані у свою професію. За результатами рейтингової оцінки міжнародної іміджевої програми 'Лідери ХХІ століття', Херсонська обласна клінічна лікарня визнана кращим закладом охорони здоров'я України.

Зоя ДЕМЧЕНКО,
власкор 'ВЗ'.

Історію лікарні творили особистості. Їй поталанило на керівників. Здебільшого, це були хірурги.
Літо 1931 року. Юрія Вороного, асистента клініки професора Шамова Харківського медичного інституту, направляють у Херсон на посаду головного лікаря і завідувача хірургічного відділення Першої радянської міської лікарні. Лікар з широким діапазоном знань і клінічним мисленням, він міг у будь-який час стояти біля операційного столу, виконуючи складні оперативні втручання. У 1933 році в Херсоні відкривається вечірній медичний інститут для підготовки студентів із числа фельдшерів, які мали досвід роботи у сільській місцевості і певний стаж роботи в лікарні, до майбутнього навчання у вищих закладах Одеси і Харкова. Директором інституту призначено Ю.Вороного, за сумісництвом завідувачем кафедри топографічної анатомії і оперативної хірургії. Він мав досвід викладацької роботи у ВНЗ.
Саме Ю.Вороний зробив перше у світі пересаджування нирки від донора - це сталося 3 квітня 1933. Було доведено, що в клінічних умовах людині можна пересаджувати цілі органи. Це був початок нового етапу у розвитку трансплантології.
У 1949 році Юрій Вороний, працюючи в Житомирській області, виконав ще чотири операції з пересаджування нирки, набагато випередивши в цьому плані країни Заходу і США.
'Треба бути гарним хірургом або не бути ним узагалі'
Цей вислів належить Петру Юрженку, видатному хірургу, прекрасному організатору охорони здоров'я Херсонщини. Його життєвий шлях без перебільшення можна назвати подвигом. Присвятивши своє життя хірургії, він багато часу навчався, переймаючи досвід провідних хірургів колишнього СРСР - Сергія Юдіна, Сергія Федорова, Сергія Спасокукоцького та інших. У 1937 році, після від'їзду Ю.Вороного у Харків, Петро Іванович очолив лікарню і хірургічне відділення. У 1941 році захистив кандидатську дисертацію. З перших днів війни Петро Юрженко на передовій - начальник пологового пересувного шпиталю. Його фронтовий подвиг відзначено трьома бойовими орденами. По війні повернувся у рідну лікарню. Його внесок в організацію хірургічної допомоги в області неоціненний. Засновник грудної хірургії на півдні України, якого високо цінував Микола Амосов, він виховав цілу плеяду хірургів. За його ініціативи та безпосередньої участі відкрито нові відділення: урологічне (1952 рік), нейрохірургічне (1961 рік), торакальне (1962 рік) та онкологічне, які очолили його учні. У 1961 році П. Юрженку присвоєно звання 'Заслужений лікар УРСР'. За самовіддану працю його нагороджено високими державними нагородами - двома орденами. Після смерті на будинку лікарні, де працював видатний хірург, встановлено меморіальну дошку.

Учні і послідовники
Майже чверть віку лікарню очолював Сергій Долгий. 70-80-ті роки минулого століття - час інтенсивного будівництва: введено в дію акушерський і хірургічний корпуси, нову консультативну поліклініку. У 1986 році колектив Херсонської обласної лікарні занесено на Республіканську дошку пошани ВДНГ УРСР.
Кращі традиції великого колективу зберіг і примножив Віктор Клименко, який керує лікарнею більш як 10 років. У нелегких умовах він зумів значно поліпшити матеріально-технічну базу, зберегти висококваліфікованих спеціалістів, упровадити нові технології в діагностиці і лікуванні. Один з головних пріоритетів - забезпечення спеціалізованої медичної допомоги сільським мешканцям.
Лікарня має великий діагностичний і лікувальний потенціал. Працюють магнітно-резонансний і комп'ютерний томографи, сучасний мамограф і ультразвукові апарати, інше діагностичне обладнання.
Тривалий час хірургічне відділення очолював Віталій Гордєєв. Керівництво відділенням передав своєму талановитому учневі Михайлові Сербулу, який першим у лікарні почав виконувати лапароскопічні операції. У 1996 році Михайло Михайлович уперше в Україні видалив селезінку лапароскопічним методом. Кращі традиції хірургічного відділення продовжує Олександр Близнюк. За обсягом і діапазоном хірургічних втручань відділення посідає провідне місце в державі.

Нові методики і технології лікування
Прагнення вивчити нове, що є в медицини близького і далекого зарубіжжя, і запровадити в себе властиве не одному поколінню лікарів-подвижників найстарішого у регіоні медичного закладу. Особливою складністю відзначається нейрохірургічне відділення, яке очолює професіонал високого класу Юрій Леонтьєв. Тут успішно виконують малотравматичні втручання у разі внутрішньочерепних крововиливів. Внутрішньомозкові гематоми, в т.ч. інсульт-гематоми, видаляють через невеликий фрезовий отвір діаметром 1-2 см. Виконують пластику дефектів кісток черепа й обличчя титановими пластинами та кістковим цементом. З використанням збільшувальної оптики і мікроінструментарію виконують малоінвазивні хірургічні втручання у разі остеохондрозу хребта, гриж дисків, а також їх протезування. Уперше в регіоні виконано 5 операцій у хворих із переломами грудного і поперекового відділів хребта малоінвазивним переднім доступом, що дало змогу заміняти тіло хребця на титановий трансплантат.
Тут можуть допомогти хворому за будь-якої нестабільності хребта - у разі травм, пухлин, використавши при цьому гвинтово-стрижневі конструкції провідних виробників. Щоб усунути больовий синдром хребців, використовують метод черезшкірної вертебропластики. У відділенні запроваджено методи оперативного лікування пухлин головного мозку складних локалізацій, виконано три операції хворим із невриномою слухових нервів. Стали можливими операції на судинах шиї і головного мозку, особливо у разі інсульту. Успішно виконано кілька операцій пацієнтам з аневризмою судин головного мозку і судинними ураженнями спинного мозку.
У постійному пошуку перебуває колектив ортопедо-травматологічного відділення (завідувач Олег Яремченко). Щорічно тут оперують до 1400 хворих, хірургічна активність становить 87,6%, що є однією із найвищих в Україні. Тут ставлять на ноги навіть тих, хто майже втратив на це надію. У відділенні ставлять ендопротези тазостегнових і колінних суглобів як цементної, так і безцементної фіксації відомих фірм 'Zimmer', 'Striker', 'Biomet' та ін. Щорічно виконують до 150 артроскопічних операцій на колінних суглобах, оперативні втручання у разі вродженої і набутої патології кісток, усувають деформації і вкорочення кінцівок.
Вагомих успіхів досягли у відділенні серцево-судинної хірургії, яке очолює кандидат медичних наук Ігор Арбузов. Тут виконують увесь спектр реконструктивних операцій на аорті, магістральних артеріях і венах. У 2006 році вперше в Україні молодим лікарем, кандидатом медичних наук Юрієм Спірним виконано аорто-стегнове протезування з використанням відеохірургічної техніки. Щорічно у відділенні виконуються понад 800 операцій, переважна більшість з яких реконструктивні. Упроваджено і повний спектр можливостей рентгеноваскулярної хірургії, включаючи стентування коронарних артерій, яке успішно виконує хірург Олександр Марецький.
Нові методики і технології упроваджено практично в кожному відділенні обласної клінічної лікарні. В урологічному (завідувач Сергій Заболотний), зокрема у лікуванні аденоми, використовують термічну простатектомію - більш як 200 операцій щороку. Лікарі гінекологічного відділення (завідувач Анатолій Свистухін) щорічно виконують до 600 операцій лапароскопічним методом. Заступник головного лікаря з акушерства і гінекології Юрій Герман повідомив, що всі патологічні пологи приймають в обласній клінічній лікарні. Саме тут відкрито перші сімейні пологові зали, створено комфортні умови для спільного перебування матері і дитини.
На озброєнні офтальмологів (завідувач відділення Сергій Яковенко) лазерна офтальмологічна система 'Alcon-300' для лікування катаракти та інших захворювань.

Одна команда - одна мета
Керівництво лікарні - це одна команда, яка діє професійно і злагоджено.
Завідувач організаційно-методичного відділу Едуард Писаренко - ініціатор багатьох починань. Одне з них - діяльність фонду імені П.І.Юрженка.
- За підтримки нашого фонду, - розповідає Едуард Федорович, - ми побудували власну артезіанську свердловину, а в хірургічному корпусі - міні-котельню. Бронхоскоп, колоноскоп, біохімічні аналізатори для лабораторії, набір імплантатів Костюка для відділення ортопедії і травматології - все за рахунок фонду.
- Допомога фонду відчутна: виділяли кошти і для закупівлі медикаментів, для підвищення кваліфікації лікарів, у т.ч. й за кордоном, - доповнює розповідь начмед Ігор Полюх.- Це дало можливість підготувати кардіологів, судинних хірургів у Нідерландах, Чехії, інших країнах для проведення унікальних операцій. Є в нас магнітно-резонансний томограф. До речі, його придбано ще у 1991 році серед перших у колишньому СРСР. Ініціатором створення відділення променевої діагностики є Володимир Харлан. Улітку на обстеження до нас їдуть пацієнти з Росії, Ізраїлю, інших країн. Якби не фонд, унікальне обладнання простоювало б.
Головний лікар Віктор Клименко мріє, аби все нове, що з'являється в діагностиці і лікуванні, запровадити в лікарні. Культура обслуговування має бути на найвищому рівні, щоб пацієнти почували себе комфортно, а для лікарів було створено оптимальні умови.

У МАЙБУТНЄ ДИВИМОСЯ З ОПТИМІЗМОМ

Ігор ЯКОВЛЄВ,
перший заступник голови
Херсонської обласної
держадміністрації.

Херсонщина - унікальний край, справжня перлина Півдня України. Тільки вона має п'ять морів: Чорне, Азовське, Каховське, Сиваш і хлібне. Добірне зерно, величезні солодкі кавуни, смачна риба різних видів, фрукти, овочі, виноград - усе це є у нас для здоров'я людей. Минулого року область уперше за всю історію отримала найвищий урожай овочів - 621,4 тис. тонн. Створено 33,4 тис. робочих місць, у тому числі 3,4 тис. на селі. Доходи населення збільшилися на 29,1%. Інвестування в основний капітал відбулося на 605 об'єктах. У понад 100 селах розв'язано питання водозабезпечення, до 27 населених пунктів підведено газ, поліпшено транспортне обслуговування 22 населених пунктів сільської місцевості. Успіхи в економіці й сільському господарстві дали можливість поліпшити ситуацію в охороні здоров'я.
В області йде масштабне переоснащення закладів охорони здоров'я, особливо у сільській місцевості. Минулого року за рахунок різних джерел фінансування отримано медичне обладнання і санітарний автотранспорт на суму 16,8 млн грн. На оснащення сільських лікарських амбулаторій та ФАПів за рахунок субвенції спрямовано 4,4 млн грн.
Рівень бюджетного забезпечення галузі, включаючи фінансування з державного і місцевих бюджетів, протягом останніх років свідчить про наявність позитивних тенденцій. Заклади охорони здоров'я профінансовано на 324,9 млн грн. Бюджет первинної ланки поточного року збільшено порівняно з минулим роком на 27,5% і становить 28,9 млн грн. Фактичні витрати на 1 мешканця у 2006 році становили 288,85 грн, що в 1,9 разу більше, аніж обсяги 2004 року. У лікувально-профілактичних закладах немає заборгованості по заробітній платі та енергоносіях.
Минулого року завершено будівництво поліклініки в Бериславській центральній районній лікарні. В області триває впровадження сімейної медицини. У липні 2006 року на сесії обласної ради затверджено програму реформування первинної медико-санітарної допомоги на засадах загальної практики - сімейної медицини на період до 2010 року.
У зоні особливої уваги - ветерани війни. У регіоні забезпечено доступне щорічне стаціонарне лікування та оздоровлення інвалідів війни в обласному шпиталі інвалідів Другої світової війни. З початку цього року проліковано 3448 ветеранів війни, що на 8,6% більше порівняно з аналогічним періодом 2005 року.
Надано допомогу із зубопротезування 4835 ветеранам війни на суму 1195,4 тис. грн, зі слухопротезування - 856 особам на суму 149,3 тис. грн. За пільговими рецептами отримав ліки 33 241 ветеран, 1863 особи - путівки на санаторно-курортне лікування.
За рахунок коштів обласного бюджету збільшено фінансування протитуберкульозних закладів порівняно з минулим роком на 41,7%, у тому числі у 5,4 разу збільшено капітальні видатки Херсонського обласного протитуберкульозного диспансеру. Удвічі підвищено вартість харчування на один ліжко-день в обласних протитуберкульозних закладах, в Цюрупинській обласній дитячій фтизіатричній лікарні та в Новокаховському дитячому туберкульозному санаторії 'Джерельце'.
Завдяки проведеній роботі у 2006 році вперше за останні роки вдалося призупинити темпи зростання захворюваності населення області на туберкульоз. Показник захворюваності знизився на 10,5%. Досягнуто зниження показника смертності від туберкульозу на 29%. Програмою соціально-економічного та культурного розвитку області на 2007 рік передбачено дооснащення парку обласного протитуберкульозного диспансеру трьома пересувними флюорографами та добудову стаціонарного відділення Новотроїцької протитуберкульозної лікарні.
Розв'язується важливе для області питання добудови обласного онкологічного диспансеру. Погоджено розподіл видатків Державного бюджету України на 2007 рік на будівництво першого пускового комплексу обласного онкологічного диспансеру на 240 ліжок за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток регіонів у сумі 11,5 млн грн.
Ми дбаємо, щоб у наших лікувальних закладах впроваджувалися новітні технології і методики, допомагаємо лікарям, щоб їхні мрії стали реальністю. Забезпечення сучасною діагностичною апаратурою обласної клінічної лікарні дало можливість упровадити операції на судинах нижніх кінцівок, наблизити спеціалізовану медичну допомогу, яку надають тільки у великих містах, до мешканців регіону. Сьогодні область, яка не має медичних академій та університетів, науково-дослідних інститутів, стоїть на порозі виконання операцій на відкритому серці.
Хвилює нас і проблема кадрів. У галузі бракує лікарів, фельдшерів, медичних сестер. У 2007 році плануємо виділити для цільового придбання житла лікарям у сільській місцевості 800 тис. грн.
Минулого року в області народилося 11 475 дітей, що на 13,1% більше, аніж у 2005-му. Обсяг природного зменшення населення знизився 26,3%. Поліпшується рівень лікувально-діагностичної допомоги населенню, в першу чергу дітям і матерям. На оздоровлення дітей спрямовано 13,8 млн грн, у тому числі з обласного бюджету 3,5 млн. Враховуючи демографічну складову і позитивні зміни в показниках народжуваності, ми з оптимізмом дивимося у майбутнє, бо робимо все від нас залежне, щоб здоров'я людей поліпшувалося.

ПРОФЕСІЇ МЕДИКА - ГІДНЕ МІСЦЕ У СУСПІЛЬСТВІ

Володимир ГОЛДАЄВ,
голова Херсонської
обласної організації профспілки
працівників охорони здоров'я.

Соціально-економічний стан працівників охорони здоров'я на Херсонщині, як і в Україні, на жаль, залишається критичним. У країні не виконуються норми чинного законодавства щодо рівня оплати праці медиків, тобто не реалізуються державні гарантії оплати праці, закріплені Основами законодавства України про охорону здоров'я. Проблема значного підвищення оплати праці в галузі досягла критичного рівня.
Обласна організація профспілки працівників охорони здоров'я зберегла єдність у своїх лавах і об'єднує 27 тис. членів профспілки. Чимало керівників профспілкових комітетів сьогодні очолюють лікувально-профілактичні заклади.
Обласна профспілкова організація будує свої стосунки з працедавцем на рівноправних договірних засадах. Кілька років поспіль обласне управління охорони здоров'я та обласна організація галузевої профспілки укладають договір, який позитивно впливає на розв'язання питань соціально-економічного захисту медичних працівників. Колективні договори підписано у всіх лікувально-профілактичних закладах області, підвищилася відповідальність керівників і профспілкових комітетів за їх виконання. Позитивному розв'язанню соціально-економічних питань захисту працівників галузі сприяла спільна робота органів місцевого самоврядування, облуправління охорони здоров'я, головних лікарів медичних закладів, працівників галузевої профспілки. Медики Херсонщини забули про борги із заробітної плати, припинено практику безпідставного і непродуманого скорочення штатів, відійшли в минуле переведення медпрацівників на 0,5-0,75 ставки і відпустки за власний рахунок. Уперше у 2007 році фельдшерсько-акушерські пункти укомплектовано на 100%. У багатьох лікувально-профілактичних закладах виплачують преміальні, виділяють кошти на оздоровлення.
Нас хвилює проблема захворюваності медичних працівників на туберкульоз. Ми першими в Україні відкрили спеціальний рахунок для надання допомоги хворим на цю недугу (профспілкові комітети відраховують 2% своїх внесків). Минулого року з цією метою було витрачено понад 25 тис. грн, що сприяло зниженню показників захворюваності на 35%. Серйозною проблемою для фтизіатричної служби є кадри. Більш як 50% лікарів-фтизіатрів, які працюють, - пенсіонери. Хто завтра прийде їм на зміну?.. Існуюча нині доплата (15% за шкідливі умови праці) не може дати відповіді на це запитання. Ми вважаємо, що працівникам цієї служби потрібно збільшити зарплату у два-три рази, тоді молоді випускники медичних ВНЗ підуть на цю складну, відповідальну і небезпечну для здоров'я ділянку роботи.
Вірю, що наша діяльність принесе позитивні результати, а професія медичного працівника знову посяде гідне місце у суспільстві, а його праця буде високо оцінена.


МЕДИЧНА ДОПОМОГА МАЄ БУТИ ЯКІСНОЮ І ДОСТУПНОЮ

Дії лікувальних закладів у 2006 році були спрямовані на реалізацію конституційного права мешканців Херсонщини на охорону здоров'я, виконання указів Президента України і в першу чергу Указу №1694/ 2005 від 6 грудня 2005 року 'Про невідкладні заходи щодо реформування системи охорони здоров'я населення', які передбачають проведення глибоких структурних змін у медичній галузі, запровадження європейських стандартів, забезпечення права громадян на медичну допомогу, кінцевим результатом чого є збереження генофонду нації.

Михайло БРАГАР,
начальник Управління
охорони здоров'я Херсонської
облдержадміністрації.

Позитивна тенденція в забезпеченні життєздатності лікувальних закладів області пов'язана в першу чергу зі збільшенням уваги місцевої влади до проблем медицини. Так, здійснено реконструкцію теплових мереж в обласній інфекційній лікарні імені Г.І.Горбачевського, відремонтовано систему опалення і водопостачання, вузли водозабору в обласному протитуберкульозному диспансері. Переведено на автономне газове опалення обласну дитячу фтизіатричну лікарню, обласний центр медико-соціальної експертизи, обласний центр здоров'я та спортивної медицини, обласне бюро судово-медичної експертизи. Введено в дію котельню для опалення гуртожитку та спортивного комплексу в Генічеському медичному училищі. Це дало можливість взимку 2006 року зекономити 54,5 тис. грн.
В області триває впровадження сімейної медицини. На виконання обласної програми реформування первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на 2006 рік і до 2010 року минулого року на засади сімейної медицини переведено 26 лікарських амбулаторій і ФАПів. У закладах загальної практики отримує медичну допомогу 23,8% населення області, що на 8,9% більше порівняно з 2005 роком. У грудні минулого року область отримала 46 комплектів обладнання для закладів сімейної медицини на загальну суму 1239,9 тис. грн. Проте темпи впровадження сімейної медицини в області нас не задовольняють. Нам потрібно реорганізувати в заклади сімейної медицини 116 лікарських амбулаторій і ФАПів.
Демографічна ситуація в області набула тенденції до стабілізації. У 2006 році в області зареєстровано 11 475 новонароджених та 17 864 померлих. Порівняно з 2005 роком кількість народжених збільшилася на 1325 (на 13,1%), а померлих зменшилася на 520 (на 2,8%). Обсяг природного скорочення зменшився на 22,4% і становив 6389 осіб.
Поліпшується якість лікувально-діагностичної допомоги дітям і матерям. Організовано щоденний моніторинг стану здоров'я новонароджених, який здійснюється в автоматизованому режимі через мережу Інтернет, щотижневий моніторинг вагітних.
Поступово поліпшується матеріально-технічна база пологових відділень лікувально-профілактичних закладів та дитячої обласної клінічної лікарні. За рахунок коштів обласного бюджету у 2006 році для дитячої обласної клінічної лікарні закуплено обладнання на загальну суму 834 тис. грн (з міського та районних бюджетів виділено 538 тис. грн). Упроваджуються сучасні методи ведення пологів та догляду за дітьми 1-го року життя. Пологові відділення обласної клінічної лікарні та Херсона реконструйовано і переоснащено в індивідуальні пологові зали, створено сімейні пологові зали, пропагуються партнерські пологи.
Фахівцями дитячої обласної клінічної лікарні вперше в Україні освоєно методики високочастотної та неінвазивної вентиляції легенів у немовлят, у т.ч. глибоконедоношених. Упроваджено методики одноетапної хірургічної корекції у разі вродженої патології нирок, оперування у разі дефектів передньої черевної стінки у новонароджених.
Комплексні заходи дали можливість знизити показник смертності дітей 1-го року життя з 11,3 на 1000 народжених живими у 2005 році до 9,9 - у 2006-му.
Визначені пріоритетними заходи щодо стабілізації захворюваності на туберкульоз - раннє виявлення хворих, ранній початок лікування, ізоляція бактеріовиділювачів. За рахунок коштів державного бюджету протягом 2005-2006 років поліпшено лікувально-діагностичну базу обласного протитуберкульозного диспансеру, придбано цифровий пересувний флюорограф вартістю 450 тис. грн. Завдяки впровадженню щотижневого моніторингу флюорографічних оглядів річний план обстеження населення, починаючи з 15-річного віку, становить 99,8%, усього в області обстежено 564 680 осіб.
У лікувальних закладах області Управлінням охорони здоров'я обласної держадміністрації з 2005 року впроваджується проект Бюро ВООЗ в Україні з підвищення виявлення хворих на туберкульоз методом мікроскопії та реалізується Програма Місії АМР США в Україні 'Партнерство з контролю за туберкульозом' (USAID/Україна), що виконується міжнародною організацією РАТН.
У 2006 році захворюваність на злоякісні новоутворення в області знизилася і становить 320,5 на 100 тис. населення проти 352,2 у 2005 році. Показник дорічної летальності знизився з 38% у 2005 році до 34% у 2006-му році. Позитивним є зниження показника задавненості раку молочної залози.
Одне з пріоритетних завдань у діяльності управління та закладів охорони здоров'я області - проведення комплексної профілактики поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу. Показник поширеності на 100 тис. населення становить 122,8 за середньоукраїнського 144,3, показник захворюваності - 43,5 проти 28,5 у 2005 році.
У лікувальних закладах області успішно впроваджуються новітні технології. На базі Херсонської обласної клінічної лікарні розпочали функціонувати відділення серцево-судинної хірургії та проктологічний центр, впроваджено оперативне лікування хворих на інсульт. Для відділення серцево-судинної хірургії обласна клінічна лікарня придбала за кошти обласного бюджету ультразвукову систему для ехокардіографії та дослідження судин 'ACUSON SEQUOIA' з тривимірним кольоровим зображенням вартістю 500 тис. грн.
Упровадження телефонно-комп'ютерних систем 'Телекард' та 'Тредекс' дало змогу своєчасно надавати невідкладну кардіологічну допомогу мешканцям сільської місцевості. Завдяки цілеспрямованій роботі кардіологічної та терапевтичної служб міста й області у 2006 році вдалося поліпшити показники поширеності основних серцево-судинних захворювань. У 2006 році порівняно з 2005-м зменшився вихід на первинну інвалідність унаслідок захворювань серцево-судинної системи з 11,5 до 9,7 на 10 тис. населення. Із січня 2006 року в клінічній лікарні Суворовського району відкрито міський інсультний центр, за рік проліковано 1351 хворого. Центр оснащено сучасним діагностично-лікувальним та реабілітаційним обладнанням.
Первинна інвалідність серед населення області знизилася на 19,3% і відповідає середньоукраїнським показникам. Показник первинної інвалідності серед працюючого населення знижено на 14% і він нижчий середнього по Україні.
Одним із питань державної політики у сфері охорони здоров'я є виховання у населення відповідальності за стан власного здоров'я та здоров'я своєї родини через формування здорового способу життя. Успішно реалізується спільний проект Управління охорони здоров'я облдержадміністрації та обласної державної телерадіокомпанії 'Здоров'я нації', затверджений обласною державною адміністрацією. Галузь має свої медичні програми на радіо і телебаченні. Щотижня виходять в ефір на каналі 'Скіфія' тележурнал 'На добре здоров'я', програма 'Культура здоров'я' на радіо 'Таврія', щомісяця - радіожурнал 'Будьте здорові' на обласному радіо. Минулого року Управлінням охорони здоров'я спільно з громадськими організаціями - обласною Асоціацією головних лікарів і крайовою організацією Всеукраїнського лікарського товариства, проведено конкурс 'Журналісти - медицині'. Переможців відзначено спеціальними дипломами.
До проблем медицини Херсонщини, які потребують розв'язання, належить поліпшення матеріально-технічного забезпечення лікувально-профілактичних закладів, що неможливо без допомоги держави. Хоча збільшилося фінансування галузі, але цього недостатньо для забезпечення якісної і доступної медичної допомоги населення. Ще - проблема кадрів, особливо на селі, і створення для них нормальних умов для роботи, забезпечення житлом. Принизливим є й рівень оплати праці медичних працівників, а тому чимало висококваліфікованих фахівців ідуть у приватні структури, бізнес і навіть залишають Україну.
Стратегічні пріоритети розвитку галузі у 2007 році:
- посилення профілактичної спрямованості галузі, підвищення якості профілактичних оглядів та диспансеризації населення, особливо у сільській місцевості; поширення інформації про здоровий спосіб життя;
- охорона материнства та дитинства, підтримка і розвиток в

13 липня 2009

-x- , користувач 1ua
-x-
Тема: Охорона здоров’я
Існуюча система охорони здоров’я Херсонщини дозволяє надавати населенню весь комплекс необхідних медичних послуг. У її складі 5 обласних, 5 міських лікарень, 6 обласних диспансерів, 18 центральних районних, понад 30 дільничних лікарень, близько 80 сільських лікарських амбулаторій, понад 400 фельдшерсько-акушерських пунктів.
Також діють обласні центри профілактики та боротьби зі СНІДом, здоров’я, екстремальної медичної допомоги, заклади медико-соціальної та судово-медичної експертизи, дві станції переливання крові, понад 20 закладів, санепідслужби, медичний коледж, два медичні училища. У вторакальному відділенні обласного протитуберкульозного диспансеру за допомогою ендовідеоторакоскопічного обладнання успішно проводяться малоінвазивні операції на органах грудної клітки. Вони одержали високу оцінку на міжнародній конференції втора кальних хірургів, що проводилася у Херсоні. В обласній клінічній дитячій лікарні успішно проводяться кардіохірургічні операції при вроджених вадах з перших годин життя дитини. Тобто це свідчить про те, що лікарні наші найкращі.

23 червня 2009


1


  Закрити  
  Закрити